Dvorák, Rodrigo en De Falla

El sombrero de tres picos  (De driekantige hoed) is een ballet geschreven door Manuel de Falla. Hij kreeg de opdracht hiervoor van Sergei Diaghilev  en de kostuums werden door Picasso ontworpen. De première was in Londen 100 jaar geleden.

Rodrigo componeerde in 1939 het Concierto de Aranjuez. In zijn beleving leek de rijke Spaanse cultuur te verdwijnen als gevolg van de burgeroorlog die in zijn vaderland woedde. Daarom probeerde hij elementen van die cultuur in zijn compositie vast te leggen. Zo verwijst hij in de titel naar het glorieuze verleden van het Spaanse koninkrijk: Aranjuez, 47 km ten zuiden van Madrid, was ooit de zomerresidentie van de Spaanse koningen.

Is de negende symfonie van Dvorák een klankschildering van De Verenigde Staten van Amerika, waar hij toen verbleef, of zit het vol met Tsjechische melodieën omdat hij heimwee had naar zijn vaderland?

Deze populairste symfonie samen met het wereldberoemde gitaarconcert “De Aranjuez” van Rodrigo en de suite “El sombrero de tres picos” van De Falla behandelen we in de cursus Klassiek concertbezoek met voorbereiding.

Cursus Volksuniversiteit De Kempen op 30 maart, 6 en 20 april 2020 om 20 uur
Cursus Volksuniversiteit Waalre op 9 en 23 april en 7 mei 2020 om 14 en om 20 uur

Concert  op 9 mei 2020 om 20.15 uur

Voor inschrijving ga naar:
https://www.volksuniversiteitdekempen.nl/excursies-lezingen-workshops/excursies/klassiek-concertbezoek-met-voorbereiding

https://www.volksuniversiteitwaalre.nl/cursussen/#concertinleidingen

voor informatie:

https://www.philharmoniezuidnederland.nl/pQ4rWUY/luistercursussen

Reacties zijn gesloten.